Előbb Bőhm Csaba, majd négy órával később Szép Balázs is bebiztosította döntőbe jutását Versailles-ban!

2024. augusztus 9.

Világbajnokunk a tizennegyedik helyről indulhatott neki a pénteknek, de hibátlan lovaglással azonnal elkezdte a felzárkózást, a bónusz vívás után pedig már tizenkettediként ugorhatott medencébe. Az egyik legerősebb számát követően már a továbbjutó kilencedik pozícióból készülhetett a laser runra, ahol nemcsak megőrizte a helyét, hanem javítania is sikerült. Egy könnyedebb utolsó hatszáz méter végén nyolcadikként ért célba. Elődöntője után így nyilatkozott Csaba a Nemzeti Sportnak:

„…Úgy vágtam neki ennek az elődöntőnek, hogy nincs vesztenivalóm, mert nem álltam fényesen a nap elején, de szerettem volna mindenképpen bejutni a döntőbe. Ilyen közönség, a sok-sok magyar szurkoló és a családom előtt kötelességemnek éreztem, hogy legalább ennyit megtegyek és ott legyek szombaton is a mezőnyben… A döntőnek talán még nagyobb békességgel megyek majd neki, tényleg megbékéltem a helyzettel, ennek így kellett lennie, nem haragszom senkire, semmire, saját magamra sem. Megpróbálom ezt úgy élvezni, hogy közben mindenem kiadom és igyekszem méltón képviselni Magyarországot.”

Fotó: UIPM közösségi felületei

Balázs valamivel jobb helyzetből, a tizedik helyről kezdte a napot, a csoportelső Tovkai lovas nullázásával pedig rögtön továbbjutó helyen találta magát. A bónusz vívás és az úszás után már a nyolcadik pozíciót is elhódította, a laser run során pedig még egyet előrelépve hetedik lett. Csillaghullás nem lett végül, de nagyon rezgett a léc: az Európa-bajnok Tovkai búcsúzott ugyan, de mind a címvédő Choong, mind a korábbi VK-döntő győztes Shaban továbbcsusszant a magyar fiú mögött. Mindkét férfi versenyzőnk döntős hát, de lövészeteik korántsem voltak zökkenőmentesek.

Erre Balázs is utalt a mix zónában, a Nemzeti Sportnak adott interjújában: „Nem lőttem olyan jól, úgyhogy kellett azért futnom, de az utolsó hatszázon már láttam, hogy ez biztosan megvan, ott tudtam tartalékolni egy kicsit.” Bár Balázs összeségében nehezebbnek érezte a mai versenyt, mint amire előzetesen számított, de bízzunk benne, hogy az említett tartalékok a döntőben aktiválhatók!

Fotó: UIPM közösségi felületei

Martinek János szövetségi kapitány nekünk így értékelt: A „kötelező” továbbjutást kipipálhatjuk. Az öttusa történetében talán még soha nem szurkolt tizenötezer néző a versenyzőknek, ráadásul egy ilyen impozáns helyszínen. Ezt nem könnyű kizárni senkinek. Bízom benne, hogy a holnapi döntőben a mai tapasztalat segíti a versenyzők teljesítményét, és jobban ki tudják majd szűrni a külső körülményeket.”

Szép Balázs és Bőhm Csaba fináléja holnap 17:30-kor kezdődik, nagyjából két órával később pedig nagy valószínűséggel új olimpiai bajnokot avat az öttusasport!

Kiemelt fotó: Czeglédy Zsolt, MTI