Fedett Pályás Nyílt Magyar Bajnokság – Női- és férfi kvalifikáció összegzés

2024. február 28.

Mind a hölgyek, mind az urak számára véget ért az első versenykör, és immár 36-an várhatják a folytatást. Illetve, a férfiak esetében 40-en, de erre hamarosan bővebben kitérünk.

A nyílt felnőtt országos bajnokságra ezúttal is népes külföldi mezőny nevezett – érkezett versenyző Csehországból, Angliából, Németországból, Litvániából, Ausztriából, Egyiptomból, Írországból, Franciaországból, Svédországból, de még az Egyesült Államokból és Új-Zélandról is.

Kicsi kavart okozott azonban a verseny elején az a szabály, miszerint az elődöntőbe való jutáshoz előnyt élvez minden lovas képesítővel rendelkező öttusázó. Így a hölgyeknél már a nyitó nap elején tudni lehetett, hogy a felnőtt válogatott tagjainak nem sok izgulni valója lesz, nem volt ugyanis 36 képesítővel nevezett női versenyzőnk. A férfiaknál már más volt a helyzet, ott 40-en is megfelelő papírokkal érkeztek, cserébe a sorsolásnál félrecsúszott kicsit a dolog, és a 28, valamint 29 fős csoportokba 18-22 arányban kerültek a lovagolni tudók. A vívást követően le is ült a versenyigazgatóság, valamint a Jury d’Appeal, és végül arra a döntésre jutottak, hogy a fair verseny érdekében inkább mind a 40 versenyző mehessen az elődöntőbe – máskülönben ugye az “A” csoport tagjai jogosulatlan előnyben, erőfeszítés nélkül jutottak volna tovább, míg a “B” csoportban hajtani kellett volna a bejutó helyekért.

Az igazi izgalmak persze most jönnek majd, a női elődöntő szombaton (02.10.), a férfi elődöntő vasárnap (02.11.), a döntők pedig hétfőn következnek (02.12.)

A nyitó nap fényképei már elérhetők flickr oldalunkon: https://www.flickr.com/photos/165780251@N05/albums/with/72177720314686522

Fotó: Novák Eszter / Stella Novak